top of page

MONDMASKERS VOOR ALLE MEULEBEKENAREN - Volgende week in je brievenbus !!


De Nationale Veiligheidsraad stelt duidelijk dat het dragen van een mondmasker een belangrijke rol speelt in de afbouwstrategie. Vanaf 4 mei wordt een mondmasker verplicht voor wie het openbaar vervoer neemt en naarmate de coronamaatregelen versoepelen, zullen maskers worden aanbevolen voor elke situatie waarin geen veilige afstanden kunnen worden aangehouden. Om dat te kunnen doen, zal er een collectieve inspanning nodig zijn, inclusief de opstart van een nationale productie van maskers. Toch kunnen mondmaskers de hygiënemaatregelen of het afstand bewaren niet vervangen.

Het bestuur koos voor een gefaseerde aanpak.


Om in de eerste noodzakelijkheid te voorzien zal het gemeentebestuur Meulebeke iedere inwoner voorzien van twee chirurgische mondmaskers.


1. Zorgverstrekkers

De lokale zorgverstrekkers werden en worden voorzien van mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Meulebeke werkt hierbij samen met de gemeenten rond stad Tielt door een lokale en intergemeentelijke inzameling en aankoop van mondmaskers die gratis aan de zorgverstrekkers werden en worden bedeeld (1354 exemplaren in totaal). Ondertussen werd ook een bedeling gedaan vanuit de provincie (900 exemplaren voor dokters, 4550 voor thuisverpleging, tandartsen, kinésisten, mortuaria en vroedvrouwen).

2. Personeel

Het personeel van gemeente en OCMW Meulebeke wordt voorzien van mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen bij het uitoefenen van hun werkzaamheden. Bij de versoepeling van de nationale maatregelen en de uitbreiding van de dienstverlening, worden alle medewerkers via een specifieke procedure voorzien van mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook de infrastructuur wordt aangepast aan de nieuwe noden n.a.v. deze problematiek.

3. Onderwijs

De mensen die in het onderwijs werken in Meulebeke, worden zo snel mogelijk bij heropstart van de scholen voorzien van mondmaskers. Deze worden door de gemeente Meulebeke besteld en zo snel mogelijk – rekening houdende met de bijzondere omstandigheden – gratis aangeleverd.

4. Bevolking

ALLE INWONERS VAN DE GEMEENTE MEULEBEKE, worden zo snel mogelijk voorzien van mondmaskers. Deze worden door de gemeente Meulebeke besteld en zo snel mogelijk – rekening houdende met de bijzondere omstandigheden – in eerste instantie gratis aangeleverd. De gemeente doet er alles aan om elke inwoner te voorzien in 2 mondmaskers. Voor bijzondere doelgroepen kijkt de gemeente om eventueel bijkomende maskers te voorzien (bv. zorgbehoevende personen), al dan niet tegen kostprijs.


De gemeente Meulebeke rekent er ook op dat de Vlaamse Overheid haar verantwoordelijkheid opneemt ten aan zien van de gemeenten en haar inwoners om deze van mondmaskers te voorzien. Daarnaast werkt de gemeente Meulebeke samen met de andere MIDWEST-gemeenten om deze problematiek aan te pakken.

Wie zelf herbruikbare mondmaskers maakt, mag dit uiteraard blijven doen om familie, vrienden, buren uit de nood te helpen. Verkopen aan woekerprijzen is uiteraard niet toegelaten. Hoe een mondmasker maken: https://maakjemondmasker.be/.


Comments


bottom of page